#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
10 ani de la lansarea proiectului scolar Comenius de la Scoala Axente Sever din Aiud

10 ani de la lansarea proiectului scolar Comenius de la Scoala Axente Sever din Aiud

Revista nr. 130 | 09-04-2012 | Alexandru Mitchievici

Se împlinesc deja zece ani de când Şcoala cu clasele I-VIII „Axente Sever” din Aiud se implică în proiectele Comenius pentru elevi. Şi iată că, la ceas aniversar, am fost din nou gazde, bune şi primitoare sperăm noi, pentru o delegaţie italiană formată din 12 elevi şi 3 profesori de la Instituto Comprensivo nr. 1 din Bologna, în cadrul schimbului de clase ce avut loc între 25 martie - 4 aprilie a.c. Ne-am dorit să fie un schimb profitabil pentru toţi, interesant, bogat în evenimente, plăcut dar şi...distractiv. Iată de ce programul acestui schimb a fost gândit şi pregătit cu săptămâni în urmă şi a implicat conducerea şcolii, o parte din cadrele didactice, familiile-gazde ale elevilor dar şi Primăria Municipiului nostru.   

O etapă importantă a proiectului a constituit-o participarea tinerilor la activităţile şcolare (ore de curs), implicarea lor în activităţile zilnice, participarea la „viaţa şcolară” în general, prilej de a cunoaşte sistemul educativ românesc, de a lua contact cu metode educative diferite de cele din şcoala italiană dar şi de a lega noi prietenii. Restul timpului, sub genericul „Vreau să descopăr România”, a fost dedicat cunoaşterii oraşului nostru, a judeţului Alba dar şi a altor locuri din Transilvania.

Aiudul a purtat paşii tinerilor italieni pe urmele martirilor ce-şi dorm somnul de veci în preajma „Calvarului Aiudului”, dar şi prin cetatea ce adăposteşte câteva secole de istorie zbuciumată. Au fost vizitate muzeele (de Istorie şi de Ştiintele Naturii), parcul municipal cu Monumentul Studenţilor, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, unde s-a vizionat o expoziţie de artă plastică, s-a participat la o lecţie de muzică, una de artă plastică dar şi la repetiţiile Ansamblului „Doina Mureşului”. Delegaţia a fost primită, cu multă amabilitate, la Primăria Muncipiului unde tinerii au aflat şi alte date despre oraşul nostru, de la edilul Aiudului dl. Mihai Horaţiu Josan.

Ne-a făcut o mare plăcere să le prezentăm tinerilor italieni o gospodărie tărănească de la Rădeşti (cu animalele caracteristice dar şi cu...pup cu brânză şi cu varză) dar şi ferma de cai de la Leorinţ (important centru de echitaţie dar şi de terapie pentru copiii cu dizabilităţi), ştiind că mulţi dintre copii nu au văzut niciodată animalele în mediul lor natural. Ne-am continuat periplul la Alba-Iulia cu o mare surpriză: vizita la Centrul Cultural Italian, gazdă amabilă pentru  italieni şi români deopotrivă dar şi cu vizitarea bătrânei cetăţi, pe urmele strămoşilor comuni. Ne-am încheiat cele 10 zile de program cu o vizită la Sibiu, veche vatră de istorie, civilizaţie şi cultură românească.

Completată şi cu alte activităţi comune (cele 2 programe artistice pregătite de elevii şcolii noastre, reuniunile colegiale, vizitele între colegi dar şi momentele de destindere oferite de familiile–gazdă) vizita delegaţiei italiene la Aiud este, credem noi, un exemplu de bună cooperare şcolară, de prietenie dar şi un moment de referinţă în derularea programelor comunitare în domeniul educaţiei din şcoala noastră.
 
Prof. Marcela Hădărig, Şcoala cu clasele I-VIII „Axente Sever” Aiud

 

Taguri: despre, proiect, scolar, Comenius, bilateral, Aiud, Bologna, Romania, Italia, scoala, Axente Sever

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>